AKTUALNE INFORMACJE

ROK 2019

Wojewódzka Rada Towarzystw Regionalnych w Lublinie zaprasza naszą Fundację na uroczyste Spotkanie Opłatkowe w dniu 12.01.2019 r. o godz. 11.30 , które odbędzie się w Sali Kolumnowej Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego przy ul. Spokojna 4 w Lublinie.

08.01.2019  otrzymaliśmy zaproszenie na obchody: - 100 Lecia Odbudowy Państwa Polskiego; - 80 rocznicę śmierci Romana Dmowskiego; 100. rocznicę sformułowania Błękitnej Armii (we Francji i Włoszech); - 100 rocznica Powstania Wielkopolskiego. Pełny pokaz uroczystości umieszczony jest obok.

Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie zorganizowało w dniu 12.02.2019 r. spotkanie historyczne pt."Syberia odkrywana na nowo".Syberia, nam Polakom, kojarzy się z trudną i przerażającą historią, gdy 10 lutego 1940 roku dokonano pierwszej masowej  deportacji naszych obywateli na odległe tereny Związku Radzieckiego, celem eksterminacji elit oraz ogółu świadomej narodowo polskiej ludności.

Udziału w konferencji "Lubelszczyzna w lecie 1944 r. - oczekiwania a rzeczywistość społeczno-polityczna", która odbędzie się w dniach 23-24 lutego 2019 r. w Opolu Lubelskim. Dzieje ludności i miasta widziane z perspektywy minionego czasu i obecnej sytuacji rozwoju tego regionu lubelskiego.

Cykl spotkanń - GENERALNIE o LOTNICTWIE. 26 marca 2019 r o godzinie 17.00, naszym gościem był gen. broni pil. dr hab. Jerzy Gotowala. Gen. broni pil. w st. spocz. Jerzy Gotowala jest absolwentem Oficerskiej Szkoly Lotniczej WP w Deblinie (1962). Tuz po szkole zostal skierowany do 26. Pulku Lotnictwa Mysliwskiego, gdzie pelnilobowiazki na stanowiskach: pilota, dowódcy klucza i nawigatora eskadry. W latach 1970-1973 studiowal w Akademii Sztabu Generalnego.

Piknik historyczny w roku Stulecia lotniczej współpracy Polski i Stanów Zjednoczonych Ameryki 1919 - 2019 (5-6 lipca 2019 r.). W roku stulecia wojskowej współpracy Polski i  Stanów Zjednoczonych Ameryki, zapraszamy do Dęblina na pierwszy w Polsce zlot grup rekonstrukcji historycznych, odtwarzających uzbrojenie i wyposażenie wojska Stanów Zjednoczonych Ameryki z lat 1775-2018.

Wydarzenie objęte zostało Patronatem Honorowym przez MON.

Święto Gdyńskiej Brygady Lotnictwa Marynarki Wojennej 13 lipca 2019. Rok 2019 jest rokiem jubileuszu 25 lecia Brygady Lotnictwa Marynarki Wojennej. Stan osobowy Dowództwa Brygady na zebraniu żołnierskim wyraził chęć, by Dowództwo Brygady uzyskało sztandar wojskowy. Inicjatywa ta spotkała się z życzliwą przychylnością i gotowością wsparcia przez środowisko byłych lotników morskich.

WERNISAŻ - Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. H. Łopacińskiego w Lublinie  - Mjr Jerzy Radwanek, pilot – nawigator, absolwent 13 Promocji „Szkoły Orląt – Szkoły Podchorążych Lotnictwa w Dęblinie, więzień polityczny obozu koncentracyjnego KL Auschwitz (1940-1944), członek obozowego ruchu oporu, uhonorowany Medalem „Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata (1990), artysta plastyk, scenograf, pedagog. Partnerzy wydarzenia: Fundacja Lotniczy Lublin, Stowarzyszenie Seniorów Lotnictwa Wojskowego RP Oddział Lublin  im.Tadeusza Góry

ROK 2018

Jak co roku Harcerski Klub Lotniczy w Lublinie wraz z Aeroklubem Lubelskim w Radawcu organizuje kolejne szkolenie spadochronowe. Zadania publiczne na Spadochronowe Szkolenia Selekcyjne są organizowane ze środków otrzymanych z MON.

W dniach od 06 sierpnia - 11 sierpnia 2018 r. w Nałęczowie odbędą się III Mistrzostwa Świata Kobiet w zawodach balonowych FAI. Organizatorem zawodów jest  Aeroklub Lubelski - Radawiec. Wstęp na  pokaz zawodów w Nałęczowie jest wolny, Informacje szczegółowe znajdują się na stronie:

Nasza Fundacja Lotniczy Lublin zgłosiło swój akces o przystąpieniu do Wojewódzkiej Rady Towarzystw  Regionalnych w Lublinie. Oficjalne dokumenty o przystąpieniu naszego Stowarzyszenia do WRTR  zostały złożone w dniu 13.01.2018  roku na uroczystości zorganizowanej na Zamku Lubelskim.

ZAMOŚĆ 10-11.03.2018 r. Konferencja pt. "Dzieci Zamojszczyzny". Zbrodnia o której nie można zapomnieć. Konferencję organizują władze samorządowe Zamościa pod patronatem Marszałka Senatu RP St. Karczewskiego oraz WRTR w Lublinie i Wojewódzkiego Ośrodka Kultury w Lublinie.

Muzeum Lotnictwa i Muzeum Techniki w Berlinie oraz Rejon Pamięci Narodowej: Cedynia, Siekierki, Gozdowice podróż historyczna - szkolenie dla pracowników instytucji kultury i jednostek organi-zacyjnych Ministerstwa Obrony Narodowej 12 – 15 kwietnia 2018 r.  Podróż historyczna dla pracowników muzeów wojskowych MON, instytucji kultury Miasta Dęblin oraz żołnierzy Garnizonu Dęblin do Muzeum niemieckich sił powietrznych w Gatow i Muzeum Techniki w Berlinie w Niemczech ma charakter szkoleniowy i wiąże się z podpatrywaniem dobrych praktyk w muzeach o profilu wojskowym. Militärhistorisches Museum Flugplatz Berlin-Gatow i Deutsches Technikmuseum w Berlinie.

Podpisanie porozumienia o współpracy między Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie a Fundacją Lotniczy Lublin w Lublinie. Szczegółowe informacje na ten temat znajdują się   na poniższym linku

Informacje szczegółowe  (kliknij na ikonce obok)

Ogólnopolską Konferencję Naukową pt.: 100 Lat Polskiego Lotnictwa Wojskowego. Konferencja odbędzie się 23 sierpnia 2018 r. w murach Wyższej Szkoły Oficerskiej Sił Powietrznych słynnej „Szkole Orląt”.Szczegóły na stronie: http://muzeumsp.pl/konferencja-naukowa-komunikat1/

Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie - w dniach od 22 - 24.06.2018r. odbędzie się wielki Piknik Lotniczy przy udziale Hufca Lotniczego ZHP Kraków-Krowodrza. Odbędą się pokazy balonowe, pokazy samolotów i modeli latających, i wiele innych ciekawych imprez towarzyszących.

OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA NAUKOWA

100 LAT POLSKIEGO LOTNICTWA WOJSKOWEGO

WYŻSZA SZKOŁA OFICERSKA SIŁ POWIETRZNYCH DĘBLIN 23 SIERPNIA 2018 R.

Wernisaż był jednym z punktów programu Centralnych obchodów Stulecia Polskiego Lotnictwa wojskowego, jakie odbywają się w Dęblinie w dniach 23-24 sierpnia 2018 roku.

79 rocznica wybuchu II Wojny Światowej. Oficjalne uroczystości w Lublinie wraz z prezentacją modelu samolotu R-XIIID Lublin, który był produkowany w Lubelskiej Firmie Przemysłu Lotniczego E. Plage & T. Ląskiewicz w 1933 r.

XXVI Międzynarodowy Salon Przemysłu Obronnego MSPO w Kielcach (4-9.09.2018). Wystawienie po raz pierwszy modelu samolotu R-XIIID Lublin wspólnie z Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie. Podczas Targów będzie można obejrzeć między innymi Wystawę Sił Zbrojnych RP. Oba wydarzenia spaja jubileusz 100-lecia Niepodległości Państwa Polskiego. i 100-lecia święta Polskiego Lotnictwa.

Festiwal jest wydarzeniem o charakterze naukowo-kulturalnym, które promuje i popularyzuje najnowsze osiągnięcia naukowe i techniczne. Jego głównym celem jest upowszechnianie nauki poprzez pokazanie, że nauka nie jest tak niedostępną i niezrozumiałą częścią rzeczywistości, jak mogłoby się wydawać.

Początek największej imprezie popularnonaukowej na Lubelszczyźnie dało podpisanie deklaracji o powołaniu Lubelskiego Festiwalu Nauki w dniu 24 maja 2004 r. przez rektorów pięciu lubelskich uczelni (UMCS, KUL, UM, UP, PL) oraz dyrektora Instytut Agrofizyki PAN.

XIV Zjazd Towarzystw Regionalnych Lubelszczyzny - "Drogi do Niepodległości w  małych Ojczyznach". 5-7.10.2018 rok w Międzyrzeczu Podlaskim. Na zjeździe wybrano nowe władze do WRTR.

Film

W dniach 26-28 października 2018r. na terenie Targów Lublin S.A. odbędzie się III edycja niezwykłego powrotu do przeszłości.Modele pojazdów militarnych z całej Polski, repliki samolotów, pokazy broni i sprzętu wojskowego, pamiątki i eksponaty lotnicze, wystawa modelarstwa, giełda kolekcjonerów, strefa wykrywaczy metali i ekscytująca ścieżka edukacyjna dla najmłodszych

W poniedziałek 5 listopada 2018 roku o godzinie 12.00 odbędzie się uroczyste otwarcie wystawy modelarskiej, prezentującej samoloty z lat 1918-2018. Ekspozycja jest podsumowaniem I Ogólno-polskiego Mityngu Modelarskiego, który miał miejsce 27-28 października w Dęblinie. Więcej info  ---->>

W dniu 22.11.2018 r. w Szkole Podstawowej nr. 31 im. "Lotników Polskich" w Lublinie odbyła się uroczystość promowania III tomiku wierszy pt. "Obłoczki sercem malowane" - Lotnikom- Dzieci. Jest to podsumowanie ponad 10 letniego projektu, który wpisuje się w 100 lecie lotnictwa polskiego. Publikacja ta się spotkała się z uznaniem osób, które po nie sięgnęły a przede wszystkim całej szeroko rozumianej "rodziny lotniczej".

Zaproszenie na Jasełka i tradycyjny OPŁATEK w Szkole Podstawowej Nr. 31 im. "Lotników Polskich" w Lublinie zorganizowany w dniu 20.12.2018 roku. Młodzież tej szkoły przygotowała piękne widowisko Narodzenia Pańskiego (tzw. Jasełka) z kilkoma odsłonami . Po części oficjalnej odbyło się spotkanie opłatkowe z zaproszonymi przez szkołę przedstawicielami różnych środowisk współpracujących na co dzień z tą szkołą.

WYDARZENIA

Uroczystość nadania imienia Jednostce Strzeleckiej 2020 z Hrubieszowa. Złożenie przyrzeczenia przez nowych Strzelców oraz wręczenie nowego sztandaru dla tej Jednostki Strzeleckiej 2020. Odznaczenia Krzyżami z okazji 150 lecia urodzin Marszałka J. Piłsudzkiego. Szczegółowe informacje można zobaczyć na filmie umieszczonym na naszej stronie....