K O M U N I K A T Y

W dniu 26 listopada 2019 o godz. 17:00 Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie zaprasza na spotkanie z panem Leszkiem Jonkajtysem, który zaprezentuje nam historię lotnictwa komunikacyjnego w Polsce. Tematem wiodącym naszego spotkania, wpisującego się w cykl „Bliżej Historii”, będzie polskie lotnictwo komunikacyjne. Więcej info w dziale Konferencje - zaproszenia.

W dniu 3.12.2019 r. Ogólnopolska Konferencja Naukowa: „WYBRANE ASPEKTY ZASTOSOWANIA BOJOWEGO LOTNICTWA

Konferencja odbędzie się w dniu 3 grudnia 2019 r. w Lotniczej Akademii Wojskowej w Dęblinie (duża aula Wydziału Lotnictwa). Udział w konferencji jest bezpłatny. Patronat mediany Polska Zbrojna. yślą przewodnią konferencji są zagadnienia dotyczące zastosowania bojowego lotnictwa, systemu dowodzenia lotnictwem w różnych stanach funkcjonowania państwa oraz procesu targetingu w działaniach połączonych. Zgłoszenia do udziału w konferencji prosimy przesyłać na adres sekretariatu konferencji: konferencjawazbl2019@law.mil.pl

Numery telefonu sekretariatu konferencji: 261-517-988 oraz 261-518-227.

Szanowni koledzy - Proponuję w dniu 30.10.2019r. (środa) o godz. 10.00 spotkanie w Domu Żołnierza. Odwiedzimy groby LOTNIKÓW NA CMENTARZACH ul. LIPOWA I MAJDANEK. Oczekuję zgłoszeń kolegów na pocztę  mailową lub telefonicznie. Jeśli będą wcześniej zgłoszenia to podzielimy się i będzie sprawniejsza organizacja. Pozdrawiam - przewodniczący Józef

W dniu 26 października 2019 r. o godz. 12.00 odbędzie się uroczyste spotkanie z okazji  25-Lecia założenia naszego Lubelskiego Oddziału SSLW RP w Lublinie. Uroczystość odbędzie się w Sali Restauracyjnej Domu Żołnierza w Lublinie przy ul. Żwirko i Wigury 6. Podczas tej uroczystości jest przewidziane podsumowanie pracy i działalności naszego Stowarzyszenia. Na  spotkaniu zostaną wręczone nagrody, dyplomy oraz specjalne wydane z tej okazji imienne medale pamiątkowe.

W dniu 20.10.2019 r. o godz. 9.45 Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie zaprasza pasjonatów historii regionu na wycieczkę krajoznawczą "Szlakiem zapomnianych lotnisk". Trasa: Dęblin – Kock – Ułęż – Kośmin – Gołąb. Odwiedzimy  również muzea w Kocku i Gołębiu. W Muzeum Nietypowych Rowerów w Gołębiu zaplanowano ognisko integracyjne i biesiadę śpiewaczą. Koszt : 10 zł od osoby – koszt biletów wstępu do muzeów.

Zgłoszenia do 18 października 2019r za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres: sekretariat@muzeumsp.pl  – kontakt w sekretariacie Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie: tel. CA MON 261-519-450

Zmarł płk dypl. pil. Czarny Stanisław, były dowódca 38 splt w Warszawie.

Obowiązki dowódcy tego pułku pełnił w latach 1973 – 1986. Pogrzeb odbędzie się w sobotę, 12.10.2019 r. o godz. 12.40 w

Domu Pogrzebowym Służew, ul. Fosa 17, po czym nastąpi odprowadzenie do grobu rodzinnego na Cmentarzu w Pyrach.

W dniu 16.10.2019 r. o godz. 10.00 w Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie odbędzie się konferencja popularnonaukowa pt.:

"LOTNICZE ŚWIADECTWA WIZYT Św. JANA PAWŁA II DO OJCZYZNY". Zapraszamy do czynnego udziału w tym wydarzeniu.

W dniu 11.09.2019 r. o godz. 17.00 w Cieszynie odbędą się - Uroczyste obchody 76 rocznicy śmierci Żwirko i Wigury. Wyjazd grupy zorganizowanej z Dęblina w dniu 11.09.2019 roku o godz. 8.00 - powrót w dniu 12.09.2018 r. Koszt noclegu 65.00 zł.